Inspirocollege | Aken smaken - Inspirocollege

Aken smaken

Men kan als leerkracht zijn stinkende best doen om leerlingen Duits te leren spreken en hen te confronteren met het leven zoals het is bij onze oosterburen, waarvoor tegenwoordig zelfs media ter beschikking staan die dat leven ongeveer de klas binnentrekken. Maar zo’n media hebben nog steeds twee dimensies, terwijl ‘das echte Zeug’ vanuit Limburg bijna binnen handbereik ligt.

Daarom snorde rond 8.30u. op vrijdag 27 april een bus vol talenleerlingen uit de derde graad in prima weer naar Aken, die gezellige dalketel  op de grens van het Eifelgebergte en het Limburgse laagland.

In de voormiddag bezocht de groep het Ludwigforum für aktuelle Kunst. Dit voormalige paraplufabriekje is nu een van de vele filialen die een deel van de collectie van het chocolade-echtpaar Ludwig herbergen. De Duitstalige gidsen toonden leerlingen de doorgaans conceptuele kunst; dat schoonheid bij dat soort kunst geen vereiste is deed hen eerst wat de wenkbrauwen fronsen, maar de kleurige gelaagdheid van de installaties, prenten, zeefdrukken, beelden en talrijke andere kunstvormen overtuigde meestal tóch. En dan was er nog een bijzonder activerende tijdelijke tentoonstelling over gaming.

In de namiddag was het dan tijd om in kleine groepjes een opdrachtenreeks in het historische centrum tot een goed einde te brengen. Aken heeft verrassend intieme kantjes, maar er is net zo goed het imposante stadhuis, de binnenin Moors aandoende dom of de chique Elisenbrunnen. En sommigen konden de verleidingen van de consumptiemaatschappij niet weerstaan, en gaven op die manier het Wirtschaftswunder mee een tweede adem.

De bruisende cocktail van – een beetje tegen de verwachting in – aangenaam lenteweer, parken met bloemen en bomen in pril lover, printengeurtjes, een op en neer gaand klinkertraject en een taaltje dat de Vlaming toch vertrouwd in de oren klinkt maakte er een geslaagde dag van.