Inspirocollege | Talentuur Italiaans - Inspirocollege

Talentuur Italiaans

Op donderdag 26 april zijn de leerlingen van het talentuur* Italiaans van het Inspirocollege naar de Katholieke Universiteit van Leuven gegaan in het kader van het project “Inspiro breekt uit”. Op de Faculteit Letteren had men een Italiaanse dag georganiseerd om de leerlingen warm te maken voor de Italiaanse taal, de Italiaanse cultuur,…. Dit gebeurde op een speelse en interactieve manier.

De dag begon in Kiewit, waar de leerlingen de trein namen om naar Leuven te gaan. Eenmaal aangekomen, gingen ze naar de Faculteit Letteren, waar ze hartelijk werden onthaald door de professoren met een kopje koffie en een koekje. De leerlingen, de studenten en de professoren Italiaans leerden elkaar eerst wat kennen. Hierna gingen ze naar een klaslokaal waar de leerlingen van het Inspirocollege zichzelf voorstelden in het Italiaans. De professoren waren zeer onder de indruk van hun kunnen, zeker omdat de betrokken leerlingen slechts twee uur per week Italiaans krijgen.
Hierna was het de beurt aan de professoren om de leerlingen wat bij te leren. Ze kregen eerst een college over het Italiaanse theater. Zo kwamen ze te weten dat Italië de grondlegger is van het moderne theater en ook welke vormen van theater er waren. Hier kregen ze ook een aula te zien, voor de eerste keer nog wel! Daarna werd er iets met de Italiaanse taal gedaan. De docent deed dit op een interactieve manier, want iedereen moest opstaan en voorwerpen doorgeven, terwijl hij Italiaans moest praten. De leerlingen staken ook wat op over de imperatief, in het Italiaans toch geen peace of cake  of pezzetto di torta.

Daarna zaten ze in groepjes en kregen ze enkele woordenschatsoefeningetjes. Nu denkt de lezer waarschijnlijk: “Ooh, wat saai”, maar dan dwaalt ie. Er kwamen immers foto’s en woordkaartjes aan te pas, waardoor alles lekker plastisch werd. Nadien was er een quiz om te zien hoeveel woordjes onze leerlingen begrepen hadden en of zij ze gememoriseerd hadden. De resultaten van elk groepje waren verbluffend!

Plots was het middag! Als middagmaal kregen de deelnemers de échte Italiaanse pizza gepresenteerd. Zo kon men kiezen tussen pizza margherita, pizza peperoni, pizza prosciutto en een vegetarische pizza. De leerlingen vonden het heel lekker en ze aten zelfs alle pizza’s op. Ze konden daarna nog nagenieten met een kopje Italiaans koffie.

In de namiddag kregen ze nog twee kleine lesjes over de Italiaanse mode doorheen de jaren en hoe mode in Italië bekeken wordt. Taalontleding vormde een ander topic dat gethematiseerd werd. Boeiend.

De dag liep af en de treinrit naar Hasselt werd terug ingezet. De leerlingen hebben er een boeiende dag op zitten. Dankzij de inzet van professoren en studenten, hebben de leerlingen van het Inspirocollege volop kunnen genieten van een heerlijke Italiaanse dag, met alles op en aan. Aan het hartelijke ontvangst houden zij warme herinneringen over.

*Een talentuur op het Inspirocollege is een vak dat de leerlingen zelf mogen kiezen en daarom zijn de leerlingen ook altijd zeer gemotiveerd om iets nieuws te leren. Zo kan men onder andere kiezen tussen filosofie, journalistiek, koken, voorbereiding op geneeskunde en natuurlijk Italiaans. Tijdens het talentuur Italiaans zijn de leerlingen vooral bezig met het ontdekken van de Italiaanse taal en leren ze ook over de Italiaanse cultuur. Het is niet de bedoeling om zo veel mogelijk grammatica en woordenschat bij te leren, maar meer om op een interactieve, eerder speelse manier om te gaan met het Italiaans en de verschillende aspecten ervan.

Een geslaagde missie!