Inspirocollege | Toneel tegen pesten: ‘Uit het leven gegrepen’. - Inspirocollege

Toneel tegen pesten: ‘Uit het leven gegrepen’.

27 februari 2018

In de ‘Week tegen pesten’ programmeerden  we dit jaar, naast een aantal andere initiatieven, voor elke graad een educatieve toneelvoorstelling.

De tweede graad beet de spits af met het toneelstuk PLAY AGAIN. Hier werd het thema ‘zinloos geweld’ onder de loep genomen. Het toneelgezelschap trok het publiek helemaal mee in het verhaal, doordat de leerlingen zélf mee konden bepalen hoe het verhaal zou lopen op het moment waarop er zich een moeilijk dilemma voordeed.

Vragen over sociale media, weddenschappen en alcohol kwamen aan bod in het toneel van de eerste graad. Hoe ver kan een spelletje ‘durven en doen’ gaan? En hoe bereik je wat je wil bereiken zonder te ver te gaan? Dit toneelstuk, GRENZEN, ging de uitdaging aan om leerlingen te confronteren met hun eigen grenzen in een wereld vol diversiteit.

De derde graad bracht de leerlingen in aanraking met een van de boeiendste theaterpersonages uit de Griekse oudheid: TIRESIAS. De productie draait om het verschil tussen ‘blind zijn’ en ‘niet zien’.  Vragen over anders zijn en gelijke kansen kwamen hier bovendrijven.

Leerlingen en leerkrachten gaven aan echt genoten te hebben van deze voorstellingen, stukken die hen ook nog aan het denken hadden gezet. Verder was het ook leuk te horen dat de verschillende acteurs van het toneelgezelschap ‘Theater van A tot Z’ elke groep leerlingen telkens als een zeer aangenaam en een interactief publiek hebben ervaren. Het Inspirocollege was weer duidelijk méér dan een school.