Inspirocollege | Uitstap Luik 6 aso - Inspirocollege

Uitstap Luik 6 aso

3 december 2018

Elk jaar gaan de leerlingen van 6 aso van het Inspirocollege voor het vak Frans naar Luik. Dat doen ze om ‘la Cité Ardente’ eens gezien te hebben en ook om wat Franse cultuur op te doen. Op 17 september was het onze beurt. Wij zijn een hele dag naar de Waalse stad gegaan voor een leerrijke ervaring.

Het ‘taalbad’ begon al toen wij aankwamen bij een monument van de soldaten uit de tweede Wereldoorlog. Dit monument kijkt uit op een groot deel van Luik. Hier hebben we dus ook al onze eerste panoramische foto’s gemaakt. Vanop de ‘Citadelle’ gingen wij samen te voet naar het stadscentrum. Vanaf daar moesten we zelfstandig onze weg zoeken door een aantal vragen op te lossen. Dat deel van de dag was niet het gemakkelijkste, maar enkele gesprekken in het Frans hielpen ons goed vooruit. Uiteindelijk lukte het vrij goed, want we hadden wel al een bepaalde voorkennis. ‘s Middags kregen we de mogelijkheid om zelf eventjes iets te eten. Het was dan wel geen typisch gerecht (zoals een Luikse wafel) dat op het menu stond, maar dat vonden wij niet zo erg.

Na een korte pauze vertrokken wij voor de volgende opdracht: vier verschillende Luikenaars interviewen. Dat was een opdracht waar we een beetje bang voor waren. Gelukkig is het toch gelukt. Niet alle voorbijgangers waren even enthousiast om geïnterviewd te worden door Vlaamse studenten. Degenen die de tijd wilden maken voor een gesprek, waren wel zeer sympathiek. De dag eindigde in een van de modernste en meest indrukwekkende stations van België, Liège-Guillemins. Hier moesten wij nog enkele vragen oplossen en daarna stapten we de bus op, richting Houthalen. Later in de les hebben we nog feedback mogen geven en werden de activiteiten geanalyseerd die aan bod kwamen tijdens deze superleuke dag.

Leyla Korucu (6 EcMt) – Lowie Stanssens (6 MtWt)