Inspirocollege | Vastenactie - Inspirocollege

Vastenactie

4 april 2019
|

Holy Guacamole!

Onder deze naam voert Broederlijk Delen dit jaar haar campagne! En we lezen verder in hun infobrochure: “Het fruit is boos. Terwijl ze groeien aan bomen en struiken in Guatemala, zien ze de boeren honger lijden. De meeste boeren hebben immers zelf geen grond om op te telen. Een handvol rijken bezit meer dan de helft van alle landbouwgrond. Onrechtvaardig, toch?”

In onze school wilden we dit jaar opnieuw onze vastenactie vorm geven vanuit de fijne samenwerking met Broederlijk Delen. In de godsdienstlessen kregen de leerlingen over het project van Broederlijk Delen al de nodige voorbereidende informatie. Op woensdag 13 maart 2019 was het zover. De Pastorale Animatie Groep had samen met de Ministerraad een heus programma uitgewerkt. De campagnefilm werd getoond en Tine Quintens gaf vanuit haar persoonlijke ervaringen – na haar inleefreis naar Guatemala – een boeiende getuigenis. Vooral de concrete voorbeelden uit het leven van César en Leonarda en de kinderen uit de gezinnen waar zij is verbleven, hebben onze leerlingen aan het denken gezet over de verschillen tussen het leven in België en Guatemala.   

Avocado-spel

Deze boeiende getuigenis werd vervolgens afgewisseld met het Avocado-spel in het centrum van Houthalen. Tijdens dit fotozoekspel konden de leerlingen aan de hand van opdrachten over Guatemala avocado’s verzamelen. De leerlingen van 3 Wetenschappen slaagden erin om de meeste avocado’s te verzamelen.

Voor of na het ‘Avocado-spel’ konden de leerlingen en leerkrachten deelnemen aan de (h)€€rlijke koffie- en chocomelkstop. Er werd ook dit jaar weer voor heerlijk gebak gezorgd door leerkrachten en ministers! Dat de leerlingen en leerkrachten van onze school duidelijk gevoelig zijn voor de vastenactie en de boerengezinnen in Guatemala bleek uit de mooie opbrengst van €900 die integraal wordt overgemaakt aan Broederlijk Delen.