Inspirocollege | Vergiliuswedstrijd 5 Latijn - Inspirocollege

Vergiliuswedstrijd 5 Latijn

20 maart 2018
|

De leerlingen van 5 Latijn-Moderne talen, 5 Latijn-Wiskunde, 5 Latijn-Wetenschappen doen mee aan de Vergiliuswedstrijd van de Vlaamse Olympiade Latijn en Grieks. Dit is een breed opgezette vertaalproef die een stimulans wil zijn voor het onderwijs van de klassieke talen in het secundair onderwijs. Het overbrengen van een Latijnse tekst in fraai Nederlands is de bekroning van het begrijpend lezen.

 

Hieronder kan je de inzending van onze leerlingen lezen. Wij wensen hen veel succes!

 

Hij had zijn verhaal nog maar net verteld, of Polyphemus zélf verscheen al op de bergtop. Moeizaam bewoog de herder zich voort tussen zijn kudde schapen en begaf zich via zijn vaste route naar het strand. Een weerzinwekkende verschijning, een gigantisch gedrocht, van wie het zicht gruwelijk ontnomen was. Een afgehakte pijnboom leidde zijn hand en zorgde voor een vaste tred. Het gezelschap van zijn wollige schapen was zijn enige troost en toeverlaat in zijn zielig bestaan.
Toen hij bij het golvende water aankwam en de branding bereikte, spoelde hij met geknars en gekreun zijn etterende oogwonde uit. Hij stond al diep in de zee, maar het water maakte zijn middel nog niet nat.

Wat een schrik! Zo snel mogelijk vluchten we daar vandaan. We nemen de smekende Griek aan boord – daar had hij recht op – en we snijden de scheepstouwen geruisloos door. Halsoverkop keren we om, onze roeiriemen in strijd met de golven.

Hierdoor werd de aandacht van de cycloop getrokken en stevende hij af op het geluid. Doordat hij echter geen kans kreeg ons te grijpen en in zijn achtervolging de Ionische golven niet kon bijbenen, begon hij oorverdovend te brullen. Dit deed alle baren van de zee beven, het Italische land tot diep in de bodem opschrikken, en de Etna in al haar gewelven en grotten weergalmen.