Inspirocollege | Een zoektocht naar geluk - Inspirocollege

Een zoektocht naar geluk

27 februari 2018

Wij, leerlingen van het talentuur filosofie, zijn in de les bezig geweest over de zoektocht naar geluk en wat die voor ieder van ons precies betekent. Een interview met Emily Esfahani Smith uit Filosofie Magazine vormde daarbij de aanzet.

Nadat we dit gelezen hadden, kwamen er spontaan vragen bij ons op. Dit is immers wat we oefenen bij ons talentuur. Deze vragen hebben we dan in onze kleine groepjes besproken en daarna op het bord geschreven.

Hierna zijn we met zijn allen als echte filosofen in spe op zoek gegaan naar de mogelijke antwoorden op deze vragen. Een van de antwoorden op de vraag wat het ultieme geluk precies inhoudt die we gevonden hebben is dat als je gelukkig wilt zijn, je niet altijd moet zoeken naar het geluk, maar eerder naar een zinvol leven. Dit houdt in dat er een doel moet zijn dat je wilt bereiken.

Een ander belangrijk idee dat uit ons filosofische gesprek voortvloeide is dat je om een gelukkig leven te leiden, niet per se altijd gelukkig moet zijn. Soms is het eens nodig om in een diepe put te zitten. Zo ga je de wereld om je heen anders bekijken en ga je de kleinere dingen, waar je eerst geen aandacht aan besteedde, nu meer waarderen en zo plots toch gelukkiger zijn dan voorheen.

Zo zie je maar dat een uurtje filosoferen niet per se saai moet zijn, maar ook wijze levenslessen kan opleveren.

Mulders Ine
6 LaMt