Inspirocollege | Vernieuwingen - Inspirocollege

Vernieuwingen

26 augustus 2019

We zijn volop bezig met de voorbereidingen want maandag 2 september starten wij vol energie aan het nieuwe schooljaar. Dit schooljaar brengt ook weer enkele nieuwigheden mee. Wij lijsten even op wat dit betekent in het Inspirocollege.

Vernieuwing secundair onderwijs

Op 2 september starten voor het eerst leerlingen in de hervormde eerste graad. Alle leerlingen van de eerste graad zullen hetzelfde basispakket volgen. Dit pakket is voor iedereen hetzelfde en biedt een brede vorming met een gelijke start en aanpak voor elke leerling.

In de andere uren gaan de leerlingen op ontdekking. Ze kiezen uit 4 ontdekkingsmodules van 4 uur per week en één talentuur van 2 uur per week. In het tweede jaar kunnen de leerlingen nog alle richtingen uit.

Module
SOCIALE WETENSCHAPPEN

Module
KLASSIEKE TALEN & CULTUUR

Module 
STEM

Module
ECONOMIE & TALEN

Bovenop het basispakket en de ontdekkingsmodule, kiezen de leerlingen elk semester ook nog 2 talenturen per week. Zo krijgen ze de kans om hun eigen talenten, interesses, sterktes en zwaktes te leren kennen. In de eerste graad zijn dit Theatertools, Toonvast, All you need is fashion, Alors on danse, Creatief met kunst, Gezonde voeding, Houttechnieken, Inspiring English (1ste jaar), Sportmonitor, STEM, Inside out of Zelfverdediging. http://www.inspirocollege.be/talenturen/

Laptop in de klas

De eerstejaars die maandag voor het eerst starten in onze school, starten niet alleen in de vernieuwde eerste graad maar zij doen dit ook nog met de laptop in de klas.

Dit past binnen ons talentgericht onderwijs met persoonlijke talentontwikkeling, voorbereiding op het hoger onderwijs, het bijbrengen van burgerzin en het doorgeven van waarden en normen. Ook dit schooljaar zijn we trendsetter van de vernieuwingen in het secundair onderwijs. Met dit ‘Bring your own device’ project werken we mee aan het wegwerken van de digitale kloof in Houthalen-Helchteren en maar zetten we ook de tools uit het dagelijks leven in in de klaspraktijk. Natuurlijk zullen de leerlingen ook nog werken met handboeken en maken we een combinatie van traditionele en digitale leermiddelen.

De oud-leerlingen en oud-leerkrachtendag

Het Inspirocollege nam heel wat nieuwe initiatieven de afgelopen schooljaren (talenturen, de Inspirodroom, activerende werkvormen, warme maaltijden, een nieuw schoolgebouw, de ééngemaakte campus, met de laptop naar school, …). Vele oud-leerlingen en oud-leerkrachten zijn natuurlijk enorm nieuwsgierig naar hun ‘oude’ vernieuwde school. En daarom organiseren we in mei een terugkommoment voor al onze oud-leerlingen en oud-leerlingen zodat ook zij het Inspirocollege zoals het vandaag is, leren kennen.  

Wij hebben er zin in!